Wat is Hypnose ?

Hypnose (uit het Grieks hupnos, slaap) is een opgewekte trance, gekenmerkt door verhoogde vatbaarheid voor suggestie. Hypnose wordt uitgevoerd door opgeleide hypnotiseurs, die een speciale procedure volgen om je mind  in een trancetoestand te brengen. Het is een gecreëerde staat van bewustzijn waarin men diep ontspannen is met een sterke focus. Geregistreerde patronen van hersengolven tonen aan dat iemand onder hypnose zich in een toestand tussen waken en slapen bevindt. Hoewel de wetenschappelijke geschiedenis van het gebruik van hypnose pas aanvangt met Franz Mesmer in de 18e eeuw werd de techniek reeds lang daarvoor toegepast. Zelfs in de tijd van de oude Grieken was hypnose bekend.

 

Veel mensen associëren hypnose met entertainment, maar hypnose wordt voor zoveel meer ingezet.

 

Er is eigenlijk slechts één soort hypnose: zelfhypnose. Onder begeleiding van een hypnotiseur is het de cliënt zelf die deze trance toestaat en laat bestaan. De cliënt heeft ten alle tijden de controle om te stoppen.

Door deze trance kun je direct met het onderbewuste communiceren. Het onderbewustzijn is de plek waar alle ervaringen en herinneringen opgeslagen liggen.

Daar is dan ook de plek waar de gewenste verandering goed verankerd kan worden door hypnose.

 

Er zijn verschillende stadia van hypnose, van licht zoals een lichte roes tot een diepe trance. Een lichte hypnotische toestand kan vergeleken worden met een situatie waarin je even alles om je heen vergeet, zoals het diep verzonken zitten in een boek, het kijken naar een spannende film waar je helemaal in opgaat of in de trein zitten en je ineens realiseren dat je er al bent.  De diepere trance wordt gebruikt om daadwerkelijk tot verandering te komen.

 

 

 

 

 

 

Een ijsberg kun je mooi als vergelijking gebruiken. Het wateroppervlak kun je zien als de scheiding tussen bewustzijn (steekt boven het water uit) en het onderbewustzijn (bevind zich onder water). Zoals je kunt zien is het onderbewustzijn vele malen groter dan het bewustzijn.

inzet van hypnose, enkele voorbeelden:

zelfvertrouwen

Herken je dat, je bent in een situatie waar je het gevoel hebt dat je geen zelfvertrouwen voelt? Wil je dat zelfvertrouwen weer ervaren? Dat kan!

het een of het ander?

 

Hoe vaak heb jij dat ook, dat je niet weet wat je moet kiezen, het een of het ander. Het lijkt wel op een innerlijke strijd. 

Soms is het alsof er een engeltje aan de ene kant van je schouder zit en een duiveltje aan de andere kant. Je weet niet wat je moet kiezen.

Telkens weer dat de weegschaal, van dat wat je afweegt, naar die ene kant doorslaat, maar het niet goed voelt. Hypnose kan je daarbij helpen.

regressie

Ontdek waar dat gevoel vandaan komt. Dat gevoel waarvan je misschien niet weet waar de oorsprong ligt.


verander

 

Diepgewortelde patronen veranderen omdat ze nu niet meer wenselijk zijn. Wel wetende dat er tot nu toe een goede intentie onder lag. Nu is het tijd voor verandering.